Webinaari: Oikeus ja tiede

Oikeus ja tiede -webinaari

3.12.2020 klo 12.00 – 16.00

Kysymys oikeustieteen tieteellisestä luonteesta sekä sen suhteista muihin tieteisiin on jatkuvasti ajankohtainen. Historiallisesti oikeustiede on yritetty jyrkästi erottaa muista tieteistä omaa normatiivisuutta todellisuuttaan tutkivaksi puhtaaksi oikeusopiksi, tai sen on nähty olevan erottamaton osa politiikkaa, tai sitä on yritetty redusoida pelkästään empiiriseksi ilmiöksi. Sikäli kuin oikeustiede on tekstejä tulkitseva ihmistiede, sen tieteellistä objektiivisuutta on kyseenalaistettu verrattuna ”koviin” luonnontieteisiin. Mutta miltä oikeus-, ja yleisemmin, ihmistieteiden objektiivisuus näyttää nykyisen tieteenfilosofian valossa? Voiko oikeustieteiden ja luonnontieteiden metodien välillä nähdä yhtäläisyyksiä?

Myös lainsäädännössä ja oikeudellisessa ratkaisutoiminnassa joudutaan jatkuvasti tukeutumaan muihin tieteisiin. Samoin oikeustieteellistä tutkimusta tehdään yhä enemmän monitieteisissä tutkimusryhmissä. Oikeustieteilijöiden on siis kyettävä keskustelemaan myös muiden tieteenalan edustajien kanssa. Miltä muiden tieteiden rooli näyttäytyy ympäristöoikeudessa? Entä synnyttääkö neurotieteiden kehitys uusia filosofisia ongelmia, jotka horjuttavat keskeisiä rikosoikeudellisia oppeja?

Tervetuloa mukaan kuuntelemaan ja osallistumaan keskusteluun oikeuden ja tieteen väliseen suhteeseen liittyvistä kysymyksistä!

Seminaarin ohjelma:

klo 12.15-12.25: Seminaarin avaus (Sofy ry:n puheenjohtaja Maija Aalto-Heinilä)

klo 12.30-13.10: Inkeri Koskinen (filosofian yliopistonlehtori, Tampereen yliopisto): Objektiivisuus ihmistieteissä

klo 13.10-13.50: Tomi Hämäläinen (oikeusfilosofian tutkija, Helsingin yliopisto): Hypoteettis-deduktiivisen metodin käyttö luonnontieteissä ja tulkintatieteissä

Tauko

klo 14.10-14.50: Tiina Paloniitty (kestävyysoikeuden tutkijatohtori, Helsingin yliopisto): Normatiivisuuden jatkumon ongelma: ympäristömallien haaste oikeudelle

klo 14.50-15.30: Aku Visala (akatemiatutkija, Helsingin yliopisto): Moraalinen vastuullisuus ja käyttäytymisemme tiedostamattomat syyt: skeptisismin arviointia.

klo 15.30-16.00: Loppukeskustelu

Lisätietoja seminaarista: maija.aalto@uef.fi, tomi.hamalainen.helsinki.fi

Osallistumislinkki: https://uef.zoom.us/j/64105445504

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *