Itsemääräämisoikeus-seminaari 26.11.-27.11. Joensuussa

Suomen oikeusfilosofinen yhdistys Sofy Ry ja Hyvinvointioikeuden instituutti (UEF) järjestävät seminaarin itsemääräämisoikeudesta 26.11.-27.11.2018.

Seminaaripaikka on Itä-Suomen yliopisto, Joensuu. Seminaari on avoin kaikille, ilman osallistumismaksua. Kahvitarjoilun ja tilojen varaamiseksi pyydämme kuitenkin ilmoittautumaan 19.11. mennessä osoitteeseen henna.nikumaa@uef.fi.

Itsemääräämisoikeus on ollut viime aikoina pinnalla monesta syystä. Uusi itsemääräämisoikeuslaki muuttaa potilaan itsemääräämisoikeutta – mutta miten? Eutanasia-kansalaisaloite nosti esiin pitkäaikaisen kysymyksen oikeudesta päättää omasta ruumiista, elämästä ja kuolemasta, ja sosiaali- ja terveysministeriön perustaman elämän loppuvaiheen hoitoa ja eutanasiaa tutkivan työryhmän voidaan odottaa pitävän kysymyksen pinnalla lähitulevaisuudessakin. Ulkoministerin kommentit aborttioikeudesta ovat kuumensivat siihen liittyvää keskustelua itsemääräämisoikeudesta ja sen suhteesta oikeuteen elämään. Itsemääräämisoikeuskysymyksiä liittyy myös informaatioteknologian kehitykseen, ja esimerkiksi uusi GDPR-lainsäädäntö ja vastikään kiireellisenä perustuslainsäätämisjärjestyksessä hyväksytty tiedustelulaki herättävät kysymyksiä tiedollisesta itsemääräämisoikeudesta. Samalla Skotlannin ja Katalonian itsenäistymisäänestykset ovat herättäneet Euroopassa keskustelua kansojen itsemääräämisoikeudesta, ja Brexit-äänestys kiihdytti sitä entisestään.

Seminaarissa käsitellään näissä ja muissa asiayhteyksissä juridisia ja filosofisia kysymyksiä esimerkiksi yksilön itsemääräämisoikeuden perustasta ja merkityksestä yhteiskunnalle, kansan itsemääräämisoikeuden ja yksilön vapauden suhteesta, yksilön itsemääräämisoikeuden suhteesta yhteisön huolenpitovelvollisuuteen ja terveyspolitiikkaan, sekä itsemääräävyyteen kykenevän yksilön määritelmästä. Seminaari alkaa 26.11. klo 13:00. Puhujina mm. Matti Häyry, Arto Laitinen, ja Liisa Nieminen. Tarkempi ohjelma ilmoitetaan myöhemmin. Tervetuloa!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *