Seminaari ’Itsemääräämisoikeus filosofisena ja juridisena käsitteenä’ 26.11.–27.11.

Sofy ja Hyvinvointioikeuden instituutti järjestävät 26.11.-27.11. seminaarin ”Itsemääräämisoikeus filosofisena ja juridisena käsitteenä” Itä-Suomen yliopiston oikeustieteiden laitoksella Joensuussa!

Seminaari on avoin kaikille, ilman osallistumismaksua. Kahvitarjoilun ja tilojen varaamiseksi pyydämme kuitenkin ilmoittautumaan 19.11. mennessä osoitteeseen henna.nikumaa(at)uef.fi.

Itsemääräämisoikeus on ollut viime aikoina pinnalla monesta syystä. Uusi asiakas- ja potilaslaki herättää kysymyksiä potilaan itsemääräämisoikeuden tilasta Suomessa nyt. Eutanasia-kansalaisaloite johti asiantuntijaryhmän perustamiseen pohtimaan loppuvaiheen hoitoa ja kuolevan potilaan itsemääräämisoikeutta. Aborttikeskustelu nosti jälleen pinnalle naisen oikeuden päättää omasta ruumiistaan ja sen suhteesta sikiön oikeuteen elämään. Itsemääräämisoikeuskysymyksiä liittyy myös informaatioteknologian kehitykseen, ja esimerkiksi uusi GDPR-lainsäädäntö ja vastikään kiireellisenä perustuslainsäätämisjärjestyksessä hyväksytty tiedustelulaki herättävät kysymyksiä tiedollisesta itsemääräämisoikeudesta. Samalla eri itsenäistymisäänestykset ovat herättäneet Euroopassa keskustelua kansojen itsemääräämisoikeudesta.

Seminaari on tarkoitettu kaikille näistä teemoista kiinnostuneille opiskelijoille, jatko-opiskelijoille, tutkijoille ja ammattilaisille. Esityksissä tutkijat esittelevät ajatuksiaan itsemääräämisoikeuden suhteesta muihin oikeuksiin ja yhteisön huolenpitovelvollisuuteen, kansan ja yksilön itsemääräämisoikeuksien suhteesta, itsemääräämisoikeudesta lääketieteessä, lapsen ja vajaakykyisen aikuisen itsemääräämisoikeudesta, sekä itsemääräämisoikeudesta tietoyhteiskunnassa. Alustusten jälkeen on varattu aina aikaa yleisökeskustelulle.  Lisätietoa puhujista ja esityksistä löytyy seminaarin_ohjelmasta.

Tervetuloa!

Paul Tiensuu, Sofyn sihteeri

P.S. Seminaari myös ”striimataan”, joten sitä voi seurata livenä netissä vaikkei pääsisikään itse osallistumaan tapahtumaan. Laitamme linkin streamiin näkyvästi sofyn nettisivuille kun tapahtuma alkaa.

Yksi kommentti aiheesta “Seminaari ’Itsemääräämisoikeus filosofisena ja juridisena käsitteenä’ 26.11.–27.11.

  1. Paluuviite: Itsemääräämisoikeus-seminaarin striimi | Suomen oikeusfilosofinen yhdistys SOFY ry

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *